Citroen’in Hidroaktif Süspansiyon sistemi nedir ?

Citroen’in Hidroaktif Süspansiyon sistemi nedir ?

Citroen’in Hidroaktif Süspansiyon sistemi nedir ?

Merhaba arkadaşlar son zamanlarda sıklıkla Citroen’in süspansiyonu nedir, nasıl çalışır, ustası, parçası, yağı nedir gibi sorular alıyoruz..

İnsanlar bu sistemi duyuyor ama maalesef bilgisi olmayıp, fikri olan boş insanlar bilip bilmeden yorum yaptığı için yanlış anlaşılma olabiliyor.


Bende bu sebeple grubumuz aracılığıyla bu muazzam süspansiyon teknolojisini bilmeyenler ve merak edenler için gayet anlaşılır bir şekilde yazmaya karar verdim.


Bu teknoloji Citroen’lerde bulunan çok gelişmiş bir süspansiyon sistemidir bu sistem aracı gerektiğinde 13-14 cm, yükseltip alçaltılabilen bir mekanizmadır..

Aynı zamanda aracın hızına bağlı olarak, viraj ve düz yolda karakteristiği değiştirir.

Sistemin yapısı basitçe şu şekildedir..


Aracın süspansiyonları hidrolik yağ ile çalışmaktadır. Süspansiyonlardaki hidrolik sıvı her tekerlekte birer hava yastığıyla desteklenmektedir. Böylece tekerleğin hareketi süspansiyon’daki hidrolik yağı hareket ettirir, hareket eden hidrolik yağ da hava yastığını sıkıştırır.


Gerektiği yerde yol tutuş açısından sertleşen, Gerektiği yerde de konfor açısından yumuşayan bir sistemdir yani.. Hatta aracın 3 tekerlekle bile gitmesine olanak sağlayan(en son citroen garaj izmir buluşmamızda 3 adet modelle bu şhowu yapmıştık:) ) , Bu sistemin patenti yaklaşık 50-60 yıldır citroen markasındadır, günümüzde ise aynı mantıkla ama Citroen Advanced Comfort adıyla farklı bir sistemle sunulan ama ne yazık ki eski sistemin eline su dökemeyen bir teknolojidir..


Aracın içerisindeki küçük kollar sayesinde yüksekliğini artırıp azaltabilirsiniz.

(Bilmeyenler AİR der) )))


Örneğin bu sisteme sahip Citroën Xantia 3.0i V6 Activa modeli Geyik testinde (moose test) 1999 yılından beri 85 km ile liderliğini sürdürmektedir..

(Porsche bu skoru geçebilmek için 10 larca defa farklı model çıkarıp teste soksa da maalesef 22 yıldır başarılı olamadı.

Ne kadar mükemmel bir sistem olduğunu buradan bile anlayabilirsiniz



Hatta ve hatta piyasaya ilk çıktığında Citroen “bu arabaya takla attırabilene, yenisini vericez” gibi iddialı bir sloganı yapmış…

Ustası yok deniyor ama buna da inanmayın istanbul, kocaeli, ankara, izmir, muğla, antalya, adana, erzurum, denizli gibi şehirlerde işin ehli ustalar mevcut. Biraz araştırırsanız işin ehillerini bulmak zor değil..


Parçası yok deniyor.. Buda külliyen yalan sistemi bilen ustanız var ise; yağını, siferini yurt içi ve yurt dışından bulmak gayet kolaydır.. Biraz ilgi ve alaka isteyen sistemdir, umarım açıklayıcı bir yazı olmuştur..

Bilgi paylaştıkça güzeldir. bir sonraki makalede görüşmek üzere..